ZREGIONU.CZ

Sponzor webu:
zw  
Skip Navigation LinksZ REGIONU.CZ » Zprávy » Kultura » Článek
Oblast:   Moravskoslezsko  »  Karvinsko  »  Bohumín
21. července 2018  |  Svátek:
Přihlásit  |    Registrace

Maryška získala na Wypiecích druhé místo

5.3.2008 10:54:07   |   Karvinsko
Bohumínské občanské sdružení Maryška o víkendu zabodovalo na polském festivalu o jídle a Velikonocích Wypieki (ve volném překladu pečené výrobky). Její tým na festivalu jako jediný zastupoval Českou republiku a probojoval se mezi nejlepší, když získal od poroty druhé místo v kategorii Velikonoční koš. Bohumínští se na Wypiecích představili již potřetí, udržují tak přeshraniční vztahy s polskými Zebrzydowicemi, kde se festival konal a se kterými Maryška spolupracuje.

   Přehlídka nejen velikonočního jídla a tradic proběhla v sobotu 1. března. Z Bohumína do Zebrzydowic vyrazilo družstvo, ve kterém se na přehlídce představily ženy a letos vůbec poprvé v rámci soutěžního týmu také muži. Bohumínští získali v zebrzydowickém kulturním domě stůl přímo uprostřed sálu a bezprostředně se tak stali středem pozornosti všech návštěvníků a hostů festivalu.
 
   O mimořádný zájem se postaral nejen stylově vyzdobený velikonoční stůl a řada dekorací včetně ručně vyřezávaných kraslic, ale i atypické pokrmy, kterými se Bohumínští rozhodli zaujmout porotu. „Polští přátelé měli na svých stolech většinou krásně vypadající a chutné velikonoční dorty, koláče, buchty, cukroví nebo bábovky. My jsme vsadili na slané výrobky a také na to, co mají rádi zejména muži, na maso a masné výrobky,“ popisuje atmosféru festivalu členka bohumínské výpravy Martina Steinová a upřesňuje: „Na náš stůl jsme připravili většinou specialitky. Chuťovky ve slaném provedení, různé sýrové variace od rolád, přes játrovou paštiku, speciálně upravené maso v bylinkové krustě až po originální velikonoční vepřovou tlačenku nebo tradiční utopence. Vrcholem se staly dva velké bochníky chleba. Rozkrojili jsme je a uprostřed je vyzdobili velikonočními kraslicemi.“
 
   Právě vyzdobené bochníky polskou porotu zaujaly natolik, že nápad ocenila druhým místem v kategorii Velikonoční koš. Bohumínská Maryška si tak odvezla cenný diplom i věcné odměny. Na festivalu soutěžilo 16 družstev z různých koutů euroregionu Těšínské Slezsko, šlo o největší účast v historii přehlídky. „Atmosféra na festivalu byla úžasná. Poláci chodili k našemu stolu, ochutnávali a vyptávali se na recepty. Rádi jsme jim je samozřejmě předávali. Nešlo ale jen o vaření a jídlo,“ říká předsedkyně občanského sdružení Maryška Kamila Smigová. „Přišli lidé s tím, že by s námi chtěli spolupracovat anebo rovnou přijet, aby nám v Bohumíně ukázali, jaká tradiční jídla se vaří u nich. Jedna paní se dokonce ptala, zda by si s námi mohla dopisovat, chtěla by si zlepšit češtinu. Vyvrcholením všeho se pro stal zájem tamních médií a novinářů o náš velikonoční stůl. Točili jsme dokonce pro polskou státní televizi v Katowicích a objevili se v tamních večerních zprávách,“ zrekapitulovala Smigová a podotkla, že ji mile potěšila účast mladých lidí v jednotlivých soutěžních týmech. Naplňuje se tak podle ní představa organizátorů, kteří chtějí staré recepty a receptury díky Wypiekům předávat mladé generaci.
 
   Pomoc při výpravě do polských Zebdrzydowic podalo občanskému sdružení Maryška město Bohumín. Velké poděkování pak Maryška vyslovila všem, kteří pro českou skupinu třeba i několik dnů dopředu připravovali chutné pokrmy, se kterými se Maryška na festivalu představila. Velký dík patří všem členům i kamarádům občanského sdružení, kteří pomohli při realizaci výpravy do polských Zebrzydowic. „Velmi nás také potěšilo, že se do Zebrzydowic přijeli podívat lidé z České republiky. Četli o naší výpravě a festivalu v novinách. Podnikli víkendový výlet do Polska, aby poznali příhraničí i tradiční velikonoční zvyky u sousedů. To samozřejmě tamní organizátory potěšilo,“ konstatovala Táňa Kaizarová z občanského sdružení Maryška.
 
   Wypieki si kladou několik cílů. Jedním z nich je předávání starých receptur novým generacím. Festival pomáhá rovněž oprášit recepty staré i několik desítek či stovek let a vrátit je zpět do kuchyně, alespoň při svátečních příležitostech, například u příležitosti Velikonoc. Na soutěžní přehlídce se proto objevují výrobky zhotovené z domácího másla, domácího tvarohu nebo z mouky z čerstvě umletého obilí a podobně.

Zdroj: OS Maryška

Autor:  MeyJa

Shlédnuto: 5394 | Sekce: Kultura
 

ZPRÁVY  |   Z regionu  |   Ekonomika  |   Kultura  |   Finance

INFORMACE  |   Akce  |   Akce  |   Kam na oběd  |   Ubytování  |   Kulturní památky  |   Webové kamery  |   Volná místa  |   Ankety  |   Vox Populi  |   Reklama na serveru

RSS KANÁLY:   Zprávy  |   Informace  |   Restaurace a ubytování  |   Webové kamery  |   Vše

© 2018, Z REGIONU.CZ - Provozovatel: DOBEX s.r.o.  |   O webu  |   Mapa serveru  |   Nápověda  |  

reklama